ΠΑΣΕ-Vodafone: Η Διοίκηση της Vodafone επιχειρεί να καταργήσει το 8ωρο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 50/2018

Αθήνα, 14/9/2018

Η Διοίκηση της Vodafone επιχειρεί να καταργήσει το 8ωρο εργασίας

Συμμετέχουμε στη Στάση ΕργασίαςΤρίτη 18/9 9:00-14:00

Συνάδελφοι,

Σήμερα πραγματοπoιήθηκε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον και της Διευθύντριας προσωπικού, μαζί με στελέχη του ιδίου τμήματος. Μια συνάντηση την οποία ζήτησε η διοίκηση «με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας αναφορικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας», όπως ανέφεραν.

Εκεί ενημερωθήκαμε πως σκοπός της εταιρείας είναι να επιβάλει σε πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων της, δηλαδή σε όσους δεν εργάζονται σε καθεστώς βαρδιών,  ωράριο εργασίας 9:00-18.00, δηλαδή υποχρεωτικό το 9ωρο. Επί τοις ουσίας έχουμε να κάνουμε με την κατάργηση του 8ώρου από την διοίκηση της εταιρείας και την εφαρμογή του 9ωρου εργασίας.

Αυτή την αύξηση του χρόνου εργασίας κατά μια ώρα κάθε μέρα προσπάθησαν μάλιστα να την εμφανίσουν θετικά, καθώς την παρουσίασαν ως αύξηση του διαλείμματος και το πιο προκλητικό σαν «απλή διευθέτηση του χρόνου εργασίας».  Επιπλέον ζήτησαν επιτακτικά να λάβουν την απάντηση του Σωματείου, άμεσα σχετικά με τις δικές τους αποφάσεις. Στις επίμονες ερωτήσεις μας σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις που επικαλούνται αναγκάστηκαν να παραδεχτούν πως δεν έχουμε να κάνουμε καθόλου με νέες ρυθμίσεις, αλλά με μια επιλογή τους, την οποία σκοπεύουν να την εφαρμόσουν βάσει «διευθυντικού δικαιώματος».

Είμαστε σε αναμονή της επίσημης γραπτής ενημέρωσης της διοίκησης σχετικά με τα παραπάνω.

Συνάδελφοι,

Η κατάργηση του 8ώρου αποτελεί μέρος μίας βαθιάς αντεργατικής στρατηγικής, η οποία σχεδιάζεται να επεκταθεί σε όλη την ευρωζώνη και την ΕΕ. Πριν από λίγους μήνες άλλωστε ψηφίστηκε νόμος από τη νέα αντεργατική κυβέρνηση στην Αυστρία του ακροδεξιού Sebastian Kurz, που προβλέπει την αύξηση των ωρών εργασίας έως και 12 οι ώρες κάθε μέρα ή έως 60 την εβδομάδα!!!

Πουθενά στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε άλλη επιχείρηση η οποία να εφαρμόζει επισήμως, το καθεστώς 9ωρης εργασίας υποχρεωτικά, καταργώντας οριστικά το 8ωρο εργασίας. Η Vodafone πρωτοπορεί για άλλη μία φορά στις αντεργατικές επιθέσεις, καθώς αυτή τη φορά επιχειρεί να καταργήσει ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα που κατοχύρωσε το εργατικό κίνημα –και συνταγματικά και νομικά- μετά από μακροχρόνιους και αιματηρούς αγώνες.

Παρουσιάζει την αλλαγή ως μια αλλαγή στο διάλειμμα, που το μετράει ως μη εργάσιμο χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα είναι αμειβόμενος χρόνος εργασίας, προβλέπεται & συμπεριλαμβάνεται μέσα στο 8ωρο. Ξέρουμε επίσης ότι λόγω του όγκου δουλειάς και της πίεσης που θα υπάρχει, στην πράξη μεγάλο μέρος των συναδέλφων δεν θα κάνει καν το διάλλειμα αυτό. Να θυμίσουμε δε ότι ούτως η άλλως προβλέπεται μιας ώρας διάλειμμα από την τελευταία μας Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Συνάδελφοι,

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, αν περάσει, γυρνάει τους εργαζόμενους κυριολεκτικά έναν αιώνα πίσω, όταν δούλευαν και ζούσαν ως σκλάβοι. Μας αναγκάζει να εργαζόμαστε καθημερινά 9 ώρες, στους γνωστούς εξαντλητικούς ρυθμούς, ανατρέπει τις ζωές όλων μας, μειώνει τον πραγματικό χρόνιο ξεκούρασης και  εκτιμούμε πως πολύ σύντομα θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί και σε όσα τμήματα ακόμα δεν έχουν σήμερα συμπεριλάβει. Είμαστε σε επιφυλακή. Το Σωματείο μας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει. Κανένας συνάδελφος να μην συναινέσει σε αυτήν την αλλαγή.Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση του Σωματείου για τις επόμενες κινήσεις μας, μετά την γραπτή ενημέρωση της διοίκησης.

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον